Hooikoorts

Als motorrijder probeer ik zo veel mogelijk de bosrijke omgevingen te mijden. Maar doordat ik sinds kort motorcross beoefen is dit erg lastig geworden. De voorjaars- en zomermaanden zijn de vervelendste maanden als het gaat om hooikoorts. Hoe mooier het weer, hoe meer klachten. Ik word altijd erg benauwd, moet steeds niezen, mijn ogen worden rood en ik heb een loopneus. Knap lastig als je op de motor zit kan ik je vertellen. Ik weet niet of veel motorrijders dit probleem ook hebben, dus daarom wil ik wat tips met jullie delen.

Tips

Houd er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen er veel stuifmeel in de lucht zit.

Ter bescherming van je ogen kan je bijvoorbeeld een bril tijdens het motorrijden. Ook kan je beter niet sporten op droge, zonnige, winderige dagen. Maar moet je nou toch echt trainen, train dan bij voorkeur ’s ochtends vroeg of na een regenbui. Rust tussendoor voldoende en zorg dat je weerstand goed is. Aan zee en hoog in de bergen bevat de lucht minder stuifmeel dan in het binnenland. Je kunt proberen hiermee rekening te houden met je vakantie/sportbestemming. Maak je motorkleding gelijk na schoon na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding.

6

Medicijnen

Indien je ondanks voorzorgsmaatregelen toch klachten krijgt, kan de huisarts medicijnen voorschrijven om de overdreven afweerreactie van het lichaam af te remmen. Dit kan in de vorm van tabletten, oogdruppels of een neusspray. Vaak is het voldoende om alleen in het klachtenseizoen medicijnen te gebruiken; Mensen die aanleg hebben voor astma, kunnen tijdens het hooikoortsseizoen last hebben van een tijdelijke vorm van astma. Een piepende ademhaling of prestatieverlies bij allergie kan duiden op astmatische klachten. Zeker voor prestatiesporters kan het raadzaam zijn om te testen of tijdens hooikoortsklachten de longfunctie niet verslechtert door een allergische vernauwing van de luchtwegen.

 

Volg ook het hooikoortsbericht. Vanaf half mei tot en met half juli worden er dagelijks hooikoortsverwachtingen gemaakt op grond van de weersverwachting en de bloeiperiode van de grassen. Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben, zodat jullie wel gewoon kunnen trainen. Veel succes!